BiH
0

Na sjednici Vlade ZDK usvojen Dokument okvirnog budžeta

Piše: Haris Badžić
Foto: H./Klix.ba
Foto: H./Klix.ba
Danas je u Zenici ododržana 48. sjednica Vlade ZDK koju je sazvao premijer Fikret Plevljak. Na sjednici je usvojen Dokument okvirnog budžeta za period 2012-2014. godine kojim su projicirane srednjoročne makroekonomske prognoze i fiskalna strategija, zatim struktura potrošnje u javnom sektoru i budžetski prioriteti u ovom periodu.
Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Izrada Dokumenta okvirnog budžeta za trogodišnji period je uobičajena praksa koja proizilazi kao obaveza iz Zakona o budžetima Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, na sjednici je data ovlast ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta da potpiše ugovore sa studentskim centrima u Federaciji BiH o subveniconiranju usluga smještaja i ishrane studenata sa područja ZDK u akademskoj 2011/2012. godini.

Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je dobilo saglasnost Vlade da isplati sredstva sportskim klubovima za troškove članarine i kotizacije i za isplatu sredstava namijenjenih ustanovama kulture, u skladu sa Odlukom o privremenom finansiranju za period januar - mart 2012. godine.
Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Foto: Haris Badžić/Sarajevo-x.com
Osim toga, usvojena je i Informacija o stanju priprema za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća sa mjerama za organizovanje, razvoj i jačanje civilne zaštite u Kantonu koju je izradila Kantonalna uprava za civilnu zaštitu.

U novogodišnjoj noći premijer i članovi Vlade posjetili su Kantonalnu bolnicu u Zenici, tačnije Odjeljenje za porodilje, a na današnjoj sjednici je odlučeno da 10 porodilja koje su se porodile 1. januara 2012. godine dobiju 500 KM kao jedan vid pomoći i podrške od Vlade ZDK.