Otvorena vrata
514

Na Sajmu knjiga se očekuje više od 100.000 posjetilaca

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Međunarodni sajam knjige i učila danas je u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji po 24. put otvorio svoja vrata za posjetioce. Najveći kulturni događaj ove vrste u BiH i ove godine je okupio više od 200 izdavača iz naše zemlje, ali i regije.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić je za Klix.ba kazao kako će, uprkos velikoj ekonomskoj krizi i teškom položaju u kojem se nalazi i izadavštvo, ove godine biti upriličeno oko 100 promocija značajnih djela, koje su sami izdavači izabrali.

"Drago mi je što se i u današnjem vremenu održava jaka konkurencija među izdavačima. Sajam je iz godine u godinu sve veći, a jedina razlika je što se više ne održava u Ledenoj dvorani pa nam je sada malo tijesno, pogotovo jer očekujemo više od 100.000 posjeta tokom narednih dana", naglasio je Spahić.

Organizatori su istakli da je ovogodišnji Sajam u znaku autorskih prava te da će posljednji dan sajma obilježiti Svjetski dan zaštite autorskih prava i knjige te prvi put i Dan kulture BiH. Tokom Sajma će biti obilježen i jubilej 200 godina od rođenja Charlesa Dickensa te 120 godina od rođenja Ive Andrića.

Šefik Zubčević, direktor Izdavačkog preduzća Svjetlost i jedan od prvih organizatora Sajma ispričao nam je šta se to promijenilo tokom 24 godine od kada se sajam organizuje.

"Kada smo prvi put organizovali Sajam nismo mogli pomisliti da će on biti preteča ovoga što imamo danas. Ogromna je razlika bila nekada i sada, prije svega u tehnološkom smislu. Danas se knjige mogu štampati u manjem broju i to dosta jeftinije, što prije nije bio slučaj, tako da danas imamo i više izdavača i mnogo više djela. Dodatna razlika je i pojava elektronskih medija, odnosno interneta koji su preuzeli 75 posto posla izdavača", navodi Zubčević.

Sami posjetioci Sajma, koje smo zatekli u dvorani Mirza Delibašić, bili su oduševljeni onim što su mogli vidjeti. Kako nam je kazala Maida Dautbašić, jedna od posjetiteljki, ovogodišnji sajam je poslastica za ljubitelje knjige.

"Ovo je pravi raj. Mislim da među stotinama hiljada knjiga koje su izložene na Sajamu nema osobe koja ne može naći nešto za sebe. Također, ovo je odlična prilika ukoliko nekoga želite obradovati, jer nema boljeg poklona od dobre knjige", kaže Dautbašić.

Što se ulaznica tiče, one koštaju jednu KM, dok je za najavljene kolektivne posjete učenika i studenata ulaz besplatan. Sajam će biti otvoren do 23. aprila, svakog dana od 10 do 19 sati.