BiH
0

Na Rotimlji otkriveno spomen-obilježje Borisu Trajkovskom

NINA
Predsjednik makedonske vlade Vlado Bučkovski i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić otkrili su u petak na Rotimlji kod Stoca spomen-obilježje u sjećanje na pogibiju predsjednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskog i njegovih saradnika.

Spomen-obilježje ima oblik makedonske zastave, a na njemu su ispisana imena predsjednika Trajkovskog i njegovih saradnika.

U govoru prije otkrivanja spomen-obilježja hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović podsjetio je na okolnosti pogibije predsjednika Trajkovskog tačno prije godinu dana i njegovu želju da sudjeluje na Investicijskoj konferenciji u Mostaru, svjestan značaja privrednog povezivanja regije.

"Za nas je bio prije svega prijatelj, ali i jedan od onih lidera koji je na međunarodnom planu predstavljao novi val balkanskih političara, čija je prvenstvena zadaća bila europeizacija ovog prostora, ali i izmjena već ustaljene slike Balkana", istaknuo je Čović.

On je dodao i da su ga za Borisa Trajkovskog i njegove saradnike vezivali prisni odnosi "daleko iznad službenih i protokolarnih".

Na mjestu tragedije vijence su, između ostalih, položile i porodice nastradalih članova makedonskog delegacije.