25. juna
0

Na proteste pred Vladu FBiH dolazi 2.500 radnika Arcelor Mittala

FENA
Predstavnici Koordinacije osam industrijskih sindikata Zeničko-dobojskog kantona najavili su danas na pres-konferenciji u prostorijama Sindikata Arcelor Mittal Zenica, da će na protestima zakazanim za 25. juni u 11.55 sati ispred Vlade FBiH učestvovati oko 2.500 članova sindikata iz ZDK-a.

"Ogorčeni smo i nezadovoljni dosadašnjim radom ove vlade FBiH. U FBiH je 25.000 radnika koji nemaju uvezan radni staž", rekao je Jakov Nikić, predsjednik Sindikata metala ZDK-a.

Koordinacija industrijskih sindikata 31. marta dostavila je Vladi FBiH zahtjeve za hitno rješavanje pitanja kao što su usklađivanje najniže brutosatnice s porastom troškova života, povezivanjem radnog staža, pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o PDV-u radi uvođenja nulte stope, donošenje Zakona o reviziji privatizacije.

"Ništa od ovoga nije ispoštovano, niti je Vlada preduzela bilo kakve aktivnosti na njihovom rješavanju. Da naši prevoznici imaju veće kapacitete sigurno bi se u Sarajevu na protestima okupilo više ljudi nego što ih može doći u 43 autobusa i minibusom, dva kombija i privatnim automobilima", izjavio je Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH - ZDK.

Kritike na račun Vlade FBiH iznijeli su i Vehbija Aličić i Islam Imamović, predsjednici Sindikata Industrijskog preduzeća Krivaja iz Zavodovića, odnosno Arcelor Mittal Zenica.

"Ovo nisu samo zahtjevi sindikata i radnika, nego svih građana BiH koji traže efikasniji rad Vlade FBiH", rekao je Islam Imamović.