Slučaj Bosnalijek
8

Na prijedlog Tužilaštva KS: Oduzet novac pronađen u sefu Hasana Šepe

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na prijedlog Tužilaštva KS, Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se privremeno oduzima novac pronađen u sefu optuženog Hasana Šepe (slučaj Bosnalijek, op.a.) do okončanja krivičnog postupka.

Iznos od 105.500 eura bit će prebačen na račun Federalne agencije za upravljanje nezakonito stečenom imovinom.

Šepo je uhapšen 28. maja 2015. godine u akciji "Buyer" kojoj je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo.

Šepo je zajedno s bivšim generalnim direktorom Bosnalijeka Edinom Arslanagićem, Šefikom Handžićem, Amarom Arslanagićem, Aidom Selvić i Jasminom Šepom optužen za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Kantonalni sud u Sarajevu je na temelju Sporazuma o priznanju krivnje izrekao ranije kaznu od jedne godine zatvora Izetu Arslanagiću, ranijem šestooptuženom u slučaju Bosnalijek, uz mjere oduzimanja nezakonito stečene imovine i oduzimanje dionica koje su upisane u registar vrijednosnih papira, a koje će postati vlasništvo Federacije BiH.