BiH
0

Na pomolu kompromis o popisu i državnoj pomoći

SRNA
Stjepan Krešić
Stjepan Krešić
Visoki funckioner HSP BiH Stjepan Krešić izjavio je da je na pomolu kompromis političkih stranaka o zakonu o popisu i zakonu o državnoj pomoći BiH.

Krešić je u izjavi Srni podsjetio da se radi o dva zakona koja su jako bitna za dalji put BiH prema Evropskoj uniji. "Prema informacijama kojim ja raspolažem, kompromis je na pomolu i trebalo bi doći do dogovora o tim pitanjima", rekao je Krešić, koji je i hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Krešić je dodao da se nada da će u narednih dvadesetak dana, politički lideri u BiH postići dogovor o izvršnoj vlasti na državnom nivou. "Očito je da je krajnje vrijeme da se mora doći do dogovora", istakao je on. Krešić  je izrazio nadu da će ova jesen biti "dosta optimističnija" od perioda koji je iz nas.

"Kompromis je moguć ako su sve strane spremne na njega. Iskreno se nadam da je to vrijeme došlo, da kompromisa mora biti. Dok je ovako uređena kao sada, BiH mora funkcionisati na kompromisu", zaključio je Krešić.

Predsjednici šest stranaka (SNSD, SDS, HDZ, HDZ 1990, SDA i SDP) koje čine kolegijum u parlamentu BiH, približili su na sastanku 5. septembra u Mostaru stavove u vezi sa donošenjem zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći, raspodjeli vojne imovine, ali su njihovi pogledi na formiranju Savjeta ministara BiH, te obaveze po presudi "Sejdić i Finci" još jako udaljeni.