Preslikana stvarnost
0

Na performansu o težnjama za povratak "zafalila" cigla

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je u nedjelju, povodom Svjetskog dana izbjeglica, 20. juna, održan performans kreativnog dvojca "Kurt&Plasto" u kojem je na plato ispred BBI Centra trebalo biti poredano 180 cigli koje simboliziraju 180 mjeseci od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Kako to i u stvarnosti biva, broj planiranih cigli nije došao "do krajnjeg odredišta" pa se, nakon što je sve poredano, moglo primijetiti da jedna nedostaje. Iako su se organizatori sjetili da im je jedna cigla ostala u kancelariji, slučajna simbolika u biti je pokazala i stvarno stanje na terenu – da do krajnjih korisnika ne dođe uvijek onoliko materijala koliko su dobronamjerni donatori i poslali.

Dizajnerski tim “Kurt & Plasto” osmislio je za ovaj performans da 180 novih cigli, i na ciglama okačen ključ, budu simbolika željenog doma svake izbjegle i raseljene osobe. Djeca koja su pored postavljenih cigli crtala, brzo su se dosjetila i nacrtala ciglu koja nedostaje, ali izbjeglicama koji su i toliko godina nakon rata još u kolektivnim centrima teško da neko može nacrtati kuće koje još uvijek nemaju, ili se u njih ne mogu vratiti jer je povratak u njihova mjesta neodrživ.

Vodeći se geslom da povratak ne znači samo gole zidove obnovljenih kuća nego i druge neophodne uslove za život, UNHCR već 15 godina pomaže u rješavanju ove problematike u BiH i smatra da već jednom treba zatvoriti dugogodišnji problem raseljeništva.

Predstavnik UNHCR-a u BiH Navid Husain izjavio je danas da u BiH još ima 113.000 raseljenih lica i da je krajnje vrijeme da se njihov problem riješi.

"Nakon toliko godina, krajnje je vrijeme da se konačno zatvori poglavlje raseljenja u BiH i pronađu rješenja za izbjeglice i raseljena lica, koja očajnički čekaju potrebnu pomoć. Veliki broj raseljenih lica još živi bez struje, adekvatnog skloništa i tekuće vode", rekao je Husain povodom 20. juna – Svjetskog dana izbjeglica.

Prema njegovim riječima, neophodna je pomoć i za 7 000 lica izbjeglih iz Hrvatske, kao i za tražioce azila u BiH.

"Raseljena lica se suočavaju sa preprekama u pristupu pravima, uključujući zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu pomoć, zato je neophodno da se institucije u BiH aktivnije uključe u rješavanje navedenih problema", naveo je Husain.

On je pozdravio usvajanje Revidirane strategije za implementaciju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Uz umjetnike Almira Kurta i Samira Plastu, te predstavnike UNICEF-a i neke od građana, cigle su postavljali i Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, te premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić.