Godišnjica velike tragedije
0
Na ovaj dan u jami "Orasi" poginulo je 128 rudara
Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pohvalio bih redakciju zbog ovog teksta. Sjecanja na ovakve i slicne dogadjaje treba cuvati i evocirati. Sticajem okolnosti moj dedo je poginuo u pomenutoj rudarskoj katastrofi. A treba znati da su rudari osobe koje su primjer cojstva za sve nas ostale. Neka je rahmet i spokoj na poginule.
Neka pocivaju u Miru ne ponovilo se .
Moj dedo je pomagao u iznošenju ranjenih rudara, koji su uspjeli preživjeti eksploziju u jami Orasi i ja se ponosim s njime, iako više ni on nije među živim. Umro je prije tri godine :( . Neka je vječna slava i čast svim poginulim rudarima, koji su nesebično radili da bi nama danas bilo bolje. Hvala !!!
fino ... text preuzeli sa kakanj-x ...opet kopirate.. ali nek ste makar objavili :) i moj dedo je poginuo, nek\' im je svima rahmet dusi ... pa da se tito pozabavio svima nije... npr. žene ciji su muzevi poginuli u ovoj nesreci a koje nisu imale djece morale su se ponovo udati jer nisu imale nikakva primanja ...
..ja vjerujem da je titina jugoslavija se postarala za djecu i familkije tih rudara..to su bila druga vremena..
Sve pohvale za ovaj tekst. Rudari su najbolji ljudi na svijetu, njihov je hljeb halal hljeb.
Imaju voz
Nazalost ponovilo je se 1990 u jami Rudnika Mramor kod Tuzle. Tada je 180 rudara poginulo. Danas se ovakve nesrece nemogu dogadjati. Danas su rudnici modernizovani, mehanickim celom, faktor sigurnosti je jako visok
i moj dedo takodjer
Slava i hvala mojim sugrađanima ! Neka im je rahmet i počivali u miru.
Bilo ne ponovilo se. Zatvoriti sve jame i i iskop vrsiti samo sa povrsinskih kopova. Slati ljude 500 metara pod zemlju je krajnje nehumano.