BiH
0

Na manifestaciji "Dani djevojačke pećine" 50.000 posjetilaca

FENA
Kladanjsko naselje Brateljevići protekloga vikenda ugostilo je više od 50.000 posjetilaca iz svih krajeva BiH i svijeta tokom tradicionalne manifestacije Dani Djevojačke pećine 2007. koju je organizovala Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

Ova turistička zajednica prepoznala je vrijednost i značaj Djevojačke pećine, kao svojevrsnog bisera kulturno-vjerskog turizma tuzlanske regije, pa su u ovim danima oživljeni već zaboravljeni običaji žitelja ovoga kraja, kao što je pohod na dovište konjanika, koji su u Brateljeviće stigli iz Zenice, Tuzle, Visokog i Kladnja.

Za posjetioce je organiziran i bogat kulturno-umjetnički program, a centralni dio manifestacije bilo je učenje dove kod mezara nepoznate djevojke, koja je po predaji, ukopana na ovom mjestu.

Djevojačka pećina u ovim krajevima, kao i legenda vezana za nju, čuvani su ljubomorno kao blago stanovnika ovih krajeva stotinama godina. Mještani su svakoga ljeta pohodili dovište, ali nisu postojali uslovi za prihvat većeg broja gostiju sa strane.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona odlučila je investirati značajnija sredstva, kako bi se oživio tradicionalni pohod vjernika i gostiju tom dovištu.

"Tokom 2001. godine urađeno je osvjetljenje Pećine, mnogo se učinilo na pristupnim putevima, a najznačajniji posao je urađen na promociji. Turistička zajednica uložila je oko 70.000 maraka u ove aktivnosti", kazao je direktor Turističke zajednice TK-a Almazaga Ćatović.

Prema njegovim riječima, posjetiocima je tokom manifestacije podijeljeno više od 40.000 razglednica sa motivima Djevojačke pećine, a promocija ove turističke destinacije bit će nastavljena na sajmovima i brojnim drugim značajnijim skupovima, saopćila je Bosanska medijska grupa.