Agencija za lijekove
0

Na legalnom tržištu BiH nema krivotvorenih lijekova

FENA
Foto: AFP/FIle
Foto: AFP/FIle
Informacije koje kruže, a koje prenose pojedini mediji, da na tržištu BiH ima više od 20 posto krivotvorenih lijekova šire strah i paniku među pacijentima, nisu tačne, objasnili su danas na konferenciji za novinare predstavnici novoformirane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zamjenica direktorice Agencije koja je počela raditi 1. maja, Šeherzada Hadžidedić odbacila je priče o krivotvorenim lijekovima i potvrdila da sva regulatorna tijela rade svoj posao i kontroliraju svaku seriju proizvoda.

"Mi nemamo nijedne informacije o postojanju falsifikovanih lijekova na legalnom tržištu", istakla je Hadžidedić.

Dobro opremljena laboratorija i visoko kvalificirano osoblje, kazala je predsjednica Međukantonalne farmaceutske komore Zahida Binalaj, garantiraju da na legalnom tržištu nema falsifikovanih lijekova.

"Za 22 godine radnog iskustva, nikada se nisam susrela s takvim lijekom", istakla je ova farmaceutkinja.

Direktorica Agencije Nataša Grubišić objasnila je da je zadatak Agencije osiguranje ispravnih lijekova te medicinskih sredstava na legalnom tržištu i da "ne mogu znati šta neko drži u podrumima".

Predstavnici Agencije objasnili su da se pod pojmom krivotvoreni lijek podrazumijeva lijek koji je radi prevare krivo označen, s obzirom na njegov identitet i porijeklo te da je svaki lijek podložan krivotvorenju.

Poručili su pacijentima da lijekove kupuju samo od povjerljivih izvora te da u slučaju promjene djelotvornosti ili izgleda lijeka obavezno obavijeste farmaceuta.