BiH
50

Na Klinici za ortopediju se pojavila bakterija koja može izazvati teške infekcije

Klix.ba
Na Klinici za ortopediju Kliničko-univerzitetskog centra Sarajevo trenutno su zabranjene posjete zbog pojave bakterije Klebsiella pneumoniae.

Pojava ove bakterije izazvala je zabrinutost pacijenata i njihovih porodica, koji tvrde da se sve pokušava zataškati i da im se ne daju prave informacije.

Iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a rečeno nam je da je trenutna situacija na Ortopediji stabilna i da su pacijenti, kod kojih se pojavila infekcija bakterijom Klebsiella pneumoniae, izolovani, te podvrgnuti adekvatnoj terapiji, što je normalna mjera koja se poduzima u cilju sprečavanja širenja infekcije.

"Uposlenici KCUS-a svakodnevno rade na prevenciji pojave bolničke infekcije, prate preporuke i protokole za rad kako bi njihova učestalost bila što niža. Svi odjeli se generalno čiste, provodi se dezinfekcija sa ciljem prevencije i zaštite pacijenata koji su hospitalizirani i koji će biti hospitalizirani na Klinici za ortopediju", rečeno nam je u Službi za odnose s javnošću KCUS-a.

Klebsiella pneumoniae pripada grupi oportunističkih bakterija i oboljenja izaziva pretežno kod osoba sa smanjenom odbrambenom sposobnošću. Kod djece i odraslih iznad 50 godina starosti izaziva teške infekcije respiratornog sistema, kao što su pneumonija (zapaljenje pluća) i apsces pluća. Kod djece izaziva enteritise i enterokolitise koji po težini kliničke slike podsjećaju na dizenteriju. Takođe, izaziva i urinarne infekcije.