Slovenija
0

Na izložbi inovacija u Ljubljani nagrađeno pet bh. inovacija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pet inovacija iz Bosne i Hercegovine dobilo je priznanja međunarodnog žirija na izložbi inovacija održanoj u Ljubljani 17. i 18. maja.

Na izložbi je predstavljeno oko 150 inovacija, od kojih je osam bilo ponuđeno iz naše zemlje, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Zlatnu medalju dobio je Josip Bilić iz Livna, za vertikalnu vjetroturbinu koja ima dva rotora, jedan u drugom.

Pavel Pavelka iz Sarajeva dobio je dvije medalje - srebrenu za "organsko đubrivo“, a bronzanu za "antioksidant“, koji u potpunosti neutralizira tzv. "slobodne radikale“.

Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za uređaj koji omogućava da se u utrobi zemlje dopre do dubina većih od 12 km, koliko iznosi današnji svjetski rekord.

Bronzanu medalju dobila je i Sarajka Azra Hadžić za pazušni uložak koji upija znoj, čime sprečava neželjeno djelovanje znojnih kiselina i soli.

Službeno priznanje nije dobio "voćni kajmak“ bugojanskog inovatora Sanela Alagića, ali je Ljubljanska mljekara iskazala spremnost da finansira proizvodnju ovog kajmaka u svojim pogonima u BiH, te da ga izvozi na tržište mliječnih proizvoda koje ima širom Evrope.