ResponSEE
0

Na Igmanu izvedena velika vježba o načinu djelovanja u slučaju zemljotresa

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Danas je na Igmanu izvedena pokazna terenska vježba "ResponSEE" sa akcentom na spašavanju od zemljotresa, a sve sa ciljem da pokaže da Bosna i Hercegovina treba postati članica Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu.

Bosna i Hercegovina je domaćin međunarodne terenske vježbe koju provode službe zaštite i spašavanja za efikasniji odgovor na zemljotrese, a koja se održava od 26. do 29. aprila na prostoru Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Pored službi zaštite i spašavanja iz FBiH, RS-a i Brčko distrikta, vježbi učestvuju i odredi iz Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije.

Pokaznoj vježbi na Igmanu danas je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. On je ukazao na važnost razvoja mehanizama koji će pomoći saniranju posljedica od prirodnih i neprirodnih katastrofa - osvrnuvši se i na zemljotrese koji su prethodnog vikenda potresali tlo naše države.

Selmo Cikotić (Foto: I. L./Klix.ba)
Selmo Cikotić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Danas smo prisustvovali završnom dijelu vježbe "ResponSEE" koja je rezultat jednog vema širokog mehanizma. EU finansira ovu vježbu,a veliki broj zemalja iz svijeta i regiona učestvuje u realizacijij same vježbe. Lavovski dio tereta podnijeli su elementi zaštite i spašavanja Brčko distrikta, Republike Srpske i FBiH", rekao je Cikotić.

Ministarstvo sigurnosti koordinira sve ove aktivnosti, a prema riječima ministra Cikotića, prorodne i neprirodne katastrofe ne priznaju i ne poznaju granice.

"Namjera ove vježbe je da razvijemo mehanizme koordinacije i međusobne komunikacije te kompatibilnost svih elemenata unutar države, u regionu, ali isto tako da stvorimo prepostavke za ulazak BiH u Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu", istakao je Cikotić.

"Komesar Lenarčić nas je ohrabrio da smo prešli dobar dio puta i da je preostalo još nekoliko tehničkih detalja na toj mapi puta ili mapi staze, kako komesar kaže, da bi postali punopravna članica EU" rekao je Cikotić.

Janez Lenarčić (Foto: I. L./Klix.ba)
Janez Lenarčić (Foto: I. L./Klix.ba)

Komesar Janez Lenarčić istakao je važnost saradnje unutar BiH, ali i koordinacije sa susjednim državama.

"Ovo je vrlo važna djelatnost koju podržava EU. Ako želimo da se suočavamo sa posljedicama prirodnih i drugih nesreća, onda trebamo - ne samo da osposobimo vlastite jedinice - već i da se naviknemo da radimo sa ostalima. Ono što me posebno raduje je to što sam vidio ekipe iz RS, FBiH i Brčko distrikta i da je sve koordinirano sa ministarstvom bezbjednosti. To je upravo svrha vježbi i dodatno tome, još više timova iz regiona Albanije, Rumunije, Slovenije, Austrije i Crne Gire što je odličan primjer regionalne saradnje i s tim želimo da pokažemo važnost dobrih odnosa. Moguće je da će biti potresa koji će prevazići kapacitete pojedine zemlje i onda se možemo obratiti bilo kojoj državi za pomoć", izjavio je komesar Lenarčić.