BiH
43

Na dnu Evrope: Stranci u BiH ne mogu očekivati dobru zdravstvenu njegu

Klix.ba
Bosna i Hercegovina je među najneorganizovanijim državama Evrope kada je riječ o ljekarskoj usluzi.

To je zaključak do kojeg je došla organizacija SOS International, koja je specijalizirana za pružanje zdravstvenog osiguranja ljudima koji puno vremena provode na poslovnim putovanjima. Na osnovu 300.000 slučajeva, SOS International je kreirao mapu nivoa medicinskih usluga.

U obzir je uzeta opasnost od zaraznih bolesti, opća higijena, frekvencija nesreća i dostupnost te kvalitet lokalne zdravstvene infrastrukture.

Ako je suditi prema SOS Internationalu, Afrika je najpogođeniji kontinent zbog nedostatka kvalitetne medicinske zaštite i potrebnog materijala za zaštitu stranaca i putnika. Polovina država Afrike smatra se ekstremno riskantnim, pogotovo zapadne države koje su donedavno bile žarište epidemije ebole.

Većina evropskih država registrovane su kao zemlje sa niskim rizikom zbog univerzalnog i dostupnog zdravstvenog osiguranja za strance i putnike.

Ipak, veći dio Istočne Evrope smatra se srednje riskantnim državama, a Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Makedonija, Bjelorusija, Moldavija i Ukrajina opisane su kao države sa visokim rizikom. SOS International našu državu kvalificira kao zemlju u kojoj putnici i turisti ne mogu očekivati kvalitetnu zdravstvenu njegu.