Federalni parlament
0

Na dnevnom redu prijedlog za imenovanje UO RTV FBiH

FENA
U Sarajevu je danas otvorena sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Po izjavi Agenciji Feni predsjedavajućeg Safeta Softića, na dnevnom redu će među ostalim pitanjima biti prijedlog za imenovanje članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema prijedlogu koji je parlamentarna komisija za izbor i imenovanja dostavila danas poslanicima na osnovu liste Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), kandidati za članstvo u Upravnom odboru su: Kadrija Hodžić iz reda bošnjačkog naroda, predložen za mandatni period od jedne godine, zatim Branka Turkić iz reda srpskog naroda, predložena za dvogodišnji mandat u Upravnom odboru, Mehmed Suljić iz reda ostalih naroda, kandidiran za trogodišnji mandat i ujedno kandidat za predsjedavajućeg Upravnog odbora te Ivan Lovrenović iz reda hrvatskog naroda, kandidiran za četvorogodišnji mandat u ovom tijelu.

Današnje zasjedanje je nastavak sjednice Predstavničkog doma otvorene 29. oktobra u Sarajevu.

Amandman CIX na Ustav FBiH koji nalaže da delegati srpske nacionalnosti u Domu naroda Federalnog parlamenta učestvuju u odlučivanju o novim simbolima Federacije BiH - grbu i zastavi odobren je danas, a 29. oktobra je podržan prijedlog za izmjenu Zakona o državljanstvu Federacije BiH.

Ako taj zakon odobri i federalni Dom naroda, nalagat će da djeca rođena u Federaciji BiH mogu imati državljanstvo u ovom entitetu, iako su im roditelji rođeni u Republici Srpskoj i formalno imaju tamošnje državljanstvo.

Poslanici su 29. oktobra većinom glasova odobrili i Vladin plan za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delikvencije u FBiH koji u prvom dijelu predviđa preventivno djelovanje u sistemu obrazovanja, a u drugom normativno-institucionalno djelovanje.

Današnja sjednica je u toku.