BiH
0

Na čaju kod japanskog ambasadora: Samuraji, bosanska kuhinja i psi lutalice

Piše: S. Č.
Japanski ambasador Kazuya Ogawa svoju diplomatsku misiju u BiH počeo je u maju 2015. godine, a prije toga je predstavljao svoju zemlju u glavnog gradu Ruande, Kigaliju. U svojoj rezidenciji je ugostio ekipu portala Klix.ba te smo porazgovarali o japanskoj kulturi i običajima, a ispričao nam je i šta ga je fasciniralo, a šta zabrinulo kada je u pitanju naša zemlja.

Kako je rekao, u obje zemlje je zatekao slične probleme.

"Primjetio sam da politički lideri u BiH previše brinu za lične interese ili interese stranaka iz kojih dolaze. Naravno, takvo stanje ima negativan utjecaj na mlade. Ne pruža im se dovoljno prilika, pa mnogi zbog toga odlaze u inostranstvo, što je velika šteta. Vlasti bi mladima trebale pružiti perspektivu i smisao da ostanu ovdje i rade za bolju budućnost države", rekao je Ogawa.

Drugi problem koji je zatekao bili su zagađenje zraka i veliki broj pasa lutalica na ulicama glavnog grada.

"Ovakve pojave bi mogle odbiti potencijalne investitore, a pogotovo kada je riječ o onima koji bi voljeli ulagati u turizam. Vaša zemlja ima velike predispozicije za ovu granu privrede, ali one nisu dovoljno iskorištene", rekao nam je ovaj diplomata uz zdjelicu tradicionalnog japanskog čaja, jako važnog dijela kulture Zemlje izlazećeg Sunca.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Kako je objasnio našoj ekipi, Japanci mnogo drže do tradicije i kulture.

"U Japanu se veoma cijeni tačnost i disciplina. Posebno kada su u pitanju sredstva javnog prevoza i termini sastanaka. Mislim da i Bosanci i Hercegovci poštuju pravila, samo su malo svojeglavi kada je u pitanju ponašanje u saobraćaju. Veoma su pričljivi i vole se šaliti, što mi se posebno sviđa. Još više bi mi se sviđali kada bi se više pridržavali saobraćajnih pravila", uz osmijeh je rekao ambasador Japana.

Kako kaže, život diplomate ponekad može biti veoma težak, posebno zbog čestih putovanja i odvojenosti od porodice. Ogawa trenutno sa suprugom stanuje u Sarajevu, a njihove dvije odrasle kćerke ostale su kod kuće u Tokiju.

Prema njegovim riječima, prosječni Japanac za BiH je čuo u kontekstu proteklog rata. Pitali smo ga da li bi Japanci promijenili mišljenje kada bi probali bh. kuhinju, na šta nam je odgovorio da je uglavnom probao sve najpoznatije domaće specijalitete, ali da mu je burek najdraži.

"Japanci vole ljutu i začinjenu hranu, za koju je potrebno što manje termičke obrade, kao što je recimo suši. Što se tiče bosanske kuhinje, primjetio sam da se kod pripreme specijaliteta uglavnom koristi meso", rekao je Ogawa.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na kraju posjete ambasador nam je pokazao tradicionalnu samurajsku opremu koja se nalazi u zgradi Japanske ambasade u Sarajevu.

Samuraji su također veoma bitan dio japanske kulture. Kako nam je objasnio ambasador Ogawa, ovi neustrašivi ratnici živjeli su Bushidom ili "Kodom ratnika".

"Samuraji su od malena obučavani da imaju samodisciplinu i osjećaj dužnosti, s prezirom prema strahu od boli i smrti. Neizostavni dio njihove opreme bili su luk i strijela, te dva mača. Dugi mač se zove Daito, a kratki Shoto, odakle i potiče njihov skupni naziv - Daisho", objasnio je ambasador Ogawa djelić bogate tradicije svoje zemlje.