Po želji radnika
253

Muzički studio BHRT od danas nosi ime po Esadu Arnautaliću, na "otvorenju" pjeva Dubioza kolektiv

Piše: M. N.
Na inicijativu Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u, studio Muzičke produkcije MGKS se od danas zove Muzički studio Esad Arnautalić.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika je na 25. sjednici održanoj 29. decembra usvojio prijedlog za promjenu naziva studija. Inicijativu su uputili menadžmentu.

U tadašnjem obrazloženju odluke kazali su kako je sa Esadom Arnautalićem započela faza pop i rock muzike.

"To je čovjek koji je utemeljio festivale 'Vaš šlager sezone', 'Mali šlager', 'Prvi aplauz' i 'Dječiji šlager', koji je autor evropskog evergreena 'Kud plovi ovaj brod' koji je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu. Esad Arnautalić je dirigovao na tri takmičenja za pjesmu Evrovizije", naveli su tada u odluci.

U utorak, 25. aprila, bh. grupa Dubioza kolektiv održat će koncert s početkom u 20 sati. Ovo je deveti koncert u sklopu serijala "Studio 2" koji se u zgradi BHRT-a održava jednom mjesečno.

Podsjetimo, maestro Esad Arnautalić je preminuo 4. decembra prošle godine nakon duge i teške bolesti. Zaslužan je za okupljanje muzičara kakve BiH nikada više neće okupiti na jednom projektu koji se zove "Muzika raspoloženja" a autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".