Godišnjice Sarajeva i Željezničara
0

Muzej Sarajeva priprema izložbu posvećenu sportskoj kulturi

FENA
Muzej Sarajeva priredit će u drugoj polovici decembra izložbu posvećenu sportskoj kulturi u Sarajevu, a povod su godišnjice dva najveća sarajevska fudbalska kluba - Željezničara i Sarajeva.

Najavila je to za Fenu direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, navodeći da je riječ o 90. godišnjici FK Željezničar i 65. godišnjici FK Sarajevo.

Izložbu, koju autorski potpisuje kustos ovog Muzeja Igor Radovanović, činit će različita sportska odličja, fotografije i video-snimci.

"Sport se u posljednje vrijeme u našoj zemlji pojavljuje kao nekultura, iako je on prvenstveno kulturni segment. Ovom se izložbom želimo fokusirati na mlade generacije, jer smatramo da ih ovakvom izložbom možemo privući u muzej, i pokazati da ova institucija ne predstavlja uvijek nešto preozbiljno.", kazala je ona.

Postavka će biti realizirana u saradnji sa spomenuta dva fudbalska kluba.

Također, Muzej Sarajeva će početkom decembra organizirati okrugli sto posvećen sevdalinci, uz učešće istaknutih muzičkih stručnjaka i etnomuzikologa, te predstavnika Muzičke akademije Sarajevo.

Namjera je da zaključci kojima rezultira ova skup budu smjernica za buduće djelovanje Art kuće sevdaha, koja je pripala Muzeju Sarajeva kao jedan od njenih depadansa.