Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"
2

"MUP RS zna da smo blizu cilja na lokalnim izborima"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ osuđuje postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske odnosno Policijske uprave Srebrenica, koji nisu dopustili ulazak članova međunarodnog posmatračkog tima, koji je s mandatom misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini i urednim akreditacijama Centralne izborne komisije stigao danas u Srebrenicu radi nadzora procesa registracije prebivališta građana za predstojeće lokalne izbore.

"Ovo je još jedan dokaz da je inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' sve vrijeme bila u pravu kad je govorila ne samo o sistematskom kršenju građanskih i ljudskih prava nego i opasnim namjerama režima SNSD-a prema Srebrenici i Potočarima ako njihov kandidat pobijedi na izborima za načelnika Srebrenice.

Ovaj čin još jednom pokazuje da MUP RS-a sve vrijeme selektivno provodi propise države Bosne i Hercegovine.

Odluku koju je CIK-a donio u roku od 48 sati od početka naše kampanje o reviziji biračkih spiskova, službenici MUP-a RS su shvatili kao zeleno svijetlo za policijski progon naših aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti, dok u ovom slučaju odbija da provede zakonitu odluku istog tog državnog organa", naveli su u saopćenju aktivisti inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Istovremeno, MUP RS-a ovim postupkom krši međunarodne obaveze BiH preuzete članstvom u Vijeću Evrope i pokazuje da entitet RS ostaje gori i mračniji dio ove zemlje.

Ovo se događa u trenutku kad je sve izvjesnije da će građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ uspjeti da zacrtani cilj provede u djelo i registrujući dovoljan broj glasača, osigura legitimitet izbornog procesa u Srebrenici, navedeno je.

"Želimo ovim putem još jednom da pozovemo građane Srebrenice, one koji su preživjeli opsadu i genocid u Srebrenici, kao i sve građane Bosne i Hercegovine da se za lokalne izbore registruju, prijave prebivalište u Srebrenici i spriječe mračne nakane jednopartijskog entitetskog režima, u koje više nema nikakve sumnje.

Naš jedini zakoniti, Ustavom garantovani odgovor, biće još masovnija registracija onih naših sugrađana koji svojim glasom žele zaštititi mezarje u Potočarima i budućnost onih koji su ostali iza žrtava genocida i danas žive u Srebrenici.

Jedino to će biti naš odgovor ne samo Miloradu Dodiku već i međunarodnoj zajednici koja je na cjedilu ostavila naše očeve 1992. i 1995. godine i nas 17 godina kasnije, ali i one pojedince u međunarodnoj zajednici koji još uvijek smatraju da se opšte i prihvaćene civilizacijske norme odnose i na građane Srebrenice i Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju.