BiH
46

MUP RS preskače nadležne državne institucije, najavili dolazak u prostorije CIK-a

Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer se pismeno obratila Sudu BiH informišući ga da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske najavilo dolazak u prostorije CIK-a kako bi oduzeli određenu dokumentaciju za potrebe istrage o falsifikovanju i zloupotrebi biračkog prava iako po zakonu ovakve zahtjeve CIK-u mogu upućivati samo nadležne državne pravosudne institucije - Sud i Tužilaštvo BiH.

Radi objektivnog informiranja javnosti iz Centralne izborne komisije BiH saopćili su hronologiju događaja objasnivši da je cijeli slučaj počeo 2. septembra kada je CIK od Uprave kriminalističke policije MUP-a RS dobio zahtjev za dostavljanje dokumentacije koja obuhvata prijave za glasanje putem pošte određenog broja birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom, a za potrebe istrage koju provode u općini Derventa.

Šest dana kasnije CIK je pismenim putem obavijestio Upravu kriminalističke policije MUP-a RS da Centralna izborna komisija BiH kao institucija Bosne i Hercegovine jedino može postupiti po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Međutim, 12.09.2016. godine CIK je ponovo primio akt Ministarstva unutrašnjih poslova RS kojeg potpisuje direktor policije u kojem ih obavještavaju da je Osnovni sud u Derventi izdao Naredbu kojom se naređuje privremeno oduzimanje određenih obrazaca prijava za glasanje iz inostranstva putem pošte i najavljuju dolazak policijskih službenika u prostorije CIK-a za 14.09.2016. godine kako bi postupili po naredbi Osnovnog suda u Derventi.

Centralna izborna komisija BiH se 14. septembra pismeno obratila Sudu BiH službeno ga informišući o aktima koji su dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U pismu upućenom Sudu BiH su naveli da očekuju njihove upute o postupanju u vezi naredbe Osnovnog suda u Derventi.

"Centralna izborna komisija BiH će danas o svemu obavijestiti i Tužilaštvo BiH uz poziv da preuzme istragu koja se vodi u Derventi, a imajući u vidu činjenicu da je došlo do lišavanja slobode i prava određenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanja isprava i zloupotrebe biračkog prava, a što eventualno može dovesti i do uskraćivanja biračkog prava pojedinim osobama što je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH", kazali su iz CIK-a i dodali: "Centralna izborna komisija BiH poštuje sve zakone BiH, što je činila i u ovom slučaju. Zbog svega navedenog očekuje hitno reagovanje Tužilaštva BiH".