BiH
58

MUP KS: Taksa od 20 KM za prekoračenje roka plaćanja kazni i dalje na snazi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Taksa od 20 KM koju vozači plaćaju u slučaju prekoračenje roka plaćanja saobraćajne kazne nije ukinuta na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdili su za NAP iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Više sagovornika potvrdili su da su ih saobraćajni policajci, nakon pisanja prekršajnog naloga obavijestili da kaznu za saobraćajni prekrašaj mogu platiti do ponovnog isteka registrskih oznaka na automobilu, a da pri tome neće morati platiti dodatnu taksu od 20 KM.

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić demantirao je za NAP ukidanje dodatnih taksi za prekoračenje roka plaćanja saobraćajnih kazni, koji je osam dana od dana izricanja prekršajnog naloga.

Nefić je kazao da prema Zakonu o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine svako kome bude izrečena prekršajna kazna zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa, kaznu treba platiti u roku od osam dana, ili do isteka registarskih oznaka automobila, ali će mu u tom slučaju kazna biti uvećana za 20 KM.

Ovaj zakon važi na teritoriji cijele FBiH i odnosi se na sve saobraćajne prekršaje. Nefić objašnjava da softverski sistem u kojeg se unose svi saobraćajni prekršaji, nakon osam dana automatski zaračunava dodatnih 20 KM za neplaćnu novčanu kaznu.