Otvoren konzulat
359

Munir Pašagić prvi počasni konzul BiH u Slovačkoj

M. A.
Munir Pašagić
Ambasada u Pragu do sada je bila jedino diplomatsko bh. predstavništvo za Češku i Slovačku. Od danas, zvanično za područje Slovačke djeluje počasni konzulat BiH sa sjedištem u gradiću Turen nadomak Bratislave, a za prvog počasnog konzula izabran je Munir Pašagić.

"Drago mi je sam danas ovdje jer ovo je prva zvanična prisutnost BiH u Slovačkoj. Ja sam ostavio dio svog srca u BiH i veoma mi je važno šta se kod vas dešava. Munira Pašagića znam dugo i drago mi je da takav čovjek, koji je preživio mnogo, dolazi na ovu dužnost. Tipično za njega od kada ga znam je da uvijek pomaže drugim ljudima. Puno vremena bi trebalo da se kaže sve ono što i kako si ti pomagao ljudima. Iako si ti Bošnjak, u svemu što radiš ti gledaš da to pomogne svim ljudima BiH i to je vaša velika osobina", kazao je ministar inostranih poslova Slovačke i Predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak.

On je naglasio posebnost ovog dana pošto dva ministra inostranih poslova prisustvuju otvaranju počasnog konzulata, što se ne dešava često. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je također naglasio kao snažnu poruku i veliku stvar za obje zemlje to što dva ministra otvaraju ovaj počasni konzulat.

"Siguran sam da će današnji događaj i rad počasnog konzulata biti novi korak u približavanju Slovačke i BiH što je za nas posebno važno jer Slovačku doživljavamo kao pravog prijatelja, pravi evropski prijatelj, neko ko dobro razumije naše unutrašnje odnose i neko ko iskreno podržava naše ciljeve i želju da što prije postanemo dio evropskih integracija. Dok ne otvorimo ambasadu u Bratislavi pozivam sve naše ljude da se okupe oko našeg počasnog konzulata koji je prvo zvanično formalno prisustvo BiH ovdje da svi zajedno uradite što više za naše ljude. Siguran sam da će i Pašagić imati još više podstreka da nastavi ovo, sad i zvanično, što je, kako čujem, i do sada veoma uspješno radio", rekao je Crnadak.

Prvi počasni konzul u Slovačkoj je Munir Pašagić, uspješni biznismen, sportski mecena i veliki filantrop. Pored zvanica je izašao zajedno sa sinovima i u veoma emotivnom govoru pozdravio sve i zahvalio se na podršci koju je imao u svom humanitarnom radu, naprije porodici, ali i mnogobrojnim prijateljima u Slovačkoj i svim bivšim republikama bivše Jugoslavije. Na kraju se zahvalio svojim sugrađanima u Turenju gdje je, kako kaže, našao drugu domovinu i bio prihvaćen kao jedan od starosjedilaca.

Munir Pašagić, kojeg Srebrenčani više znaju po nadimku Muradif, u Slovačkoj živi i radi već 27 godina, otkako je s porodicom morao napustiti rodnu Srebrenicu i ostaviti sve što je dotad imao. Danas sa sinovima vodi uspješan biznis u vlastitoj firmi, jednoj od vodećih u oblasti energetike u jugoistočnoj Evropi.

Otvaranju počasnog konzulata prisustvovale su ugledne zvanice iz društveno-političkog života, biznisa, medicine, sporta i kulture, kako Slovaci tako i državljani BiH, ali i drugi iz republika bivše Jugoslavije, koji žive i rade u Slovačkoj. Ovo je 20. počasni konzulat koji BiH otvara u svijetu.