Građanski savez KS
253

Mujadžić: Garaža na Trgu oslobođenja uništit će jedan od rijetkih parkova u centru Sarajeva

V. K.
Elma Mujadžić predsjednica Građanskog saveza KS (Foto:Facebook)
Elma Mujadžić predsjednica Građanskog saveza KS (Foto:Facebook)
Povodom inicijative o izgradnji podzemne garaže na lokaciji Trg oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu, oglasila se predsjednica Kantonalnog odbora Građanskog saveza Kantona Sarajevo Elma Mujadžić.
Kako je navela u saopćenju, Mujadžić je prije svega nezadovoljna rješenjima koja će podrazumijevati i uklanjanje drveća s područja Trga oslobođenja - Alija Izetbegović.

"Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, na njen glavni grad, čija opsada je najduža u historiji modernog ratovanja, u svakodnevnoj borbi za preživljavanje, gladi, nedostatak ogrjeva je imao alternativu, ložile su se knjige, komadi namještaja, obuća, ali stabla na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović nisu se sjekla. Drveće je preživjelo zajedno s građanima", navela je Mujadžić.

Mujadžić je također naglasila kako stabla na ovom prostoru nisu luksuz, već potreba svih građana Sarajeva.

"Sarajlijama stabla nisu luksuz, već potreba, pluća su grada. Oazu i mir u ljetnim danima pruža Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, pokoji uzvik šah-mat penzionera koji u hladu krošnje stabla starog 50 godina provode svoje penzionerske dane. Francesco Perilli, osnivač Međunarodnog umjetničkog pokreta neutralizam, svoje najpoznatije djelo - skulpturu Multikulturalnom čovjeku poklonio je Sarajevu i to na Trgu oslobođenja, davne 1997. godine", rekla je ona.

Na kraju, predsjednica Kantonalnog odbora Građanskog saveza naglasila je kako u neposrednoj blizini ove lokacije ima sasvim dovoljno planiranih garaža.

"Garaža sa tri etaže i 242 parking mjesta uništit će jedan od rijetkih parkova u središtu grada, iako su u neposrednoj blizini planirane garaže na sljedećim lokacijama: Garaža Metalac - Prva gimnazija (kapacitet 440 parking mjesta), Sirano (kapacitet 220), Centrotrans (400) i Hrgićeva (200)", navela je Mujadžić.