Sarajevski imam
950

Muhamed Velić: Lijepo je što vjernici hrle u Aja Sofiju, ali trebalo je pokazati širinu ka kršćanima

E. M.
Muhamed Velić
Muhamed Velić
Poznati sarajevski imam Muhamed Velić na svom Facebook profilu objavio je osvrt na otvorenje džamije Aja Sofije u Istanbulu. U svom kratkom osvrtu naglasio je da je lijepo bilo vidjeti hiljade vjernika kako hrle ka Božijoj kući, ali da bi prava islamska širina bila u tome da je ona dijelom dostupna i kršćanima.

Velić je komentarišući današnje otvorenje i džumu namaz u Aja Sofiji pojasnio da čovjek ne može ne osjetiti ushićenje kada vidi na hiljade i hiljade vjernika koji hrle Božijoj kući da Ga štuju i da mu se klanjaju, ali da je mogla biti poslana mnogo jača poruka.

[FBPOST]https://www.facebook.com/muhamed.velic.549/posts/10223610742842489[/FBPOST]

"Na taj bi se način poslala poruka i pokazao način da je to isto moguće uraditi i sa velikim andaluzijskim džamijama koje su pretvorene u crkve. No, povijest često bude isključiva i njene najbolje opcije ostaju samo u idejama i literaturi. Nažalost", napisao je Velić, a potom se osvrnuo i na mač sultana Mehmeda El-Fatiha kojeg je držao prvi čovjek Uprave za vjerske poslove u Turskoj za vrijeme hudbe:

"Isto tako, mač sultana Mehmeda El-Fatiha, kojeg je držao prvi čovjek Uprave za vjerske poslove (Dijaneta) u Turskoj u toku današnje hutbe, mislim da mu nije tu mjesto bilo. Njemu je mjesto u muzeju ili u kasarni, a na sceni i javno treba da budu pokazane sve one velike duhovne, kulturne i naučne vrijednosti koje su osmansku državu i činile velikom, a posebno islamsku civilizaciju."

Na kraju je sve pozvao da se okite duhovnošću, naukom, znanjem i obrazovanjem.

"Uporno se borimo i suprostavljamo spočitavanje islamu kao religiji mača, a sami sebi nekada tu omču i prerogative stavljamo. Okitimo se duhovnošću, znanjem i obrazovanjem, vjerom, naukom i (novim) idejama, to istaknimo u prvi plan i to je istinsko i dugoročno 'oružje' i zaštita", zaključio je Velić.