BiH
0

Muhamed Kurdić zbog porezne utaje osuđen na četiri godine i šest mjeseci

FENA
Vijeće Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine oglasilo je danas krivim Muhameda Kurdića (1968.) za produženo krivično djelo porezne utaje i osudilo ga na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Sud je utvrdio da je okrivljeni od 3. marta 2004. do 31. decembra 2005., nakon što je registrovao pravnu osobu "Tešgrad" d.o.o. Novi Travnik, postupajući u svojstvu direktora kao odgovorne osobe, otvorio transakcijske račune u tri banke prikazujući ostvareni promet od 3.845.866 KM s više kupaca, a sve u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirza Jusufović, okrivljeni Kurdić kao porezni obveznik nije vodio knjigu ulaznih, niti knjigu izlaznih faktura, kao ni knjigu datih narudžbenica – izjava, te nije vodio robno knjigovodstvo u 2004. i 2005. godini.

U presudi stoji da plaćanje robe iz inozemstva nije vršeno putem banaka, odnosno na zakonom predviđen način, nego za gotovinu, te je na taj način izbjegnuto plaćanje poreza od 69.616 KM u 2004., te 529.801 KM u 2005. godini, što ukupno iznosi nešto više od 599.000 KM, a za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Okrivljeni je, kako je Sud utvrdio, izbjegao plaćanje davanja, propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja za utvrđivanje iznosa poreznih obaveza.

Stoga će, u skladu s odlukom Suda od okrivljenog biti oduzeta imovinska korist u visini utajenog poreza, a prema nepravomoćnoj presudi okrivljeni je dužan izmiriti troškove krivičnog postupka u vezi sa čim će Sud naknadno donijeti rješenje.