Skidanje tereta
30

Mostarskom SDP-u sporni neki od prijedloga za nove nazive ulica

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Gradski odbor SDP Mostar oglasio se povodom prijedloga novih naziva za mostarske ulice koje su do sada nosile ime po ustašama. Nisu zadovoljni nekim od prijedloga i time što su stranačku komisiju za nazive činili samo SDA, HDZ i SNSD.
"Ovim putem obavještavamo javnost da Klub SDP-a navedenoj Komisiji nije dostavio nikakve prijedloge ulica, već smo svoje prijedloge predložili u formi vlastite Odluke na Dnevni red prethodne sjednice. Pošto nisu tada dobile potrebnu većinu naši prijedlozi naći će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća," stoji u saopćenju.

Kako kažu komisija za mijenjanje ulica sačinjena je isključivo od članova vladajuće HDZ, SDA, SNSD koalicije i da manipulacijama pokušava skinuti teret sa sebe i alibi naći u svim strankama te da se pokazala nekompetentnom i nedoraslom zadatku.

"Simptomatično je da pored svih pjesnika Komisija kao naziv predloži baš Tina Ujevića, koji sa Mostarom nema nikakve veze, ali zato ima sa NDH, za čiju je državnu novinsku agenciju pisao tijekom cijelog Drugog svjetskog rata," nezadovoljni su u SDP-u.

Smatraju da bi umjesto po Tinu Ujeviću ulica se mogla nazvati po Silviju Strahimiru Kranjčeviću koji je veći dio svoga stvaralaštva napisao u Mostaru.

"Komisija ja skupila „hrabrost“ da razmatra i predlaže ličnosti koje su u svom radu djelovale i u minulom ratu, što je bio siguran put za dizanje novih tenzija u Mostaru. Tako je jedan od prijedloga Fra Ljudevit Lasta koji je već osporen kod velikog broja građana budući da se već pojavio snimak u kojem na određenom skupu prisutne pozdravljao pozdravom 'Za dom spremni'“, poručili su iz SDP-a.

Podsjetili su da je njihov prijedlog bio da se ulici Ive Zelenike preimenuje ime njegovog brata Ante Zelenike koji je bio antifašista, te da se jedna ulica nazove po sestrama Bergman koje su bile pionirke ženskog obrazovanja u BiH.