Veliki dan
37

Mostarski kolektori konačno dobili "Sifon" koji spaja otpadne vode sa dvije obale Neretve

G. Š.
Nakon brojnih odlaganja i finansijskih peripertija oko izgradnji mostarskih kolektora koji su trebali biti završeni 2018. godine te odustajanja ambasade Kraljevine Švedske od daljnjeg ulaganja u Mostar zbog netransparentnog trošenja novaca stvari se pomjeraju s mrtve tačke.

Tako je danas formalno stavljen u funkciju objekat "Sifon" kojim se glavni lijevoobalni kolektor povezuje sa glavnim desnoobalnim kolektorom, čemu su prisustvovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK Donko Jović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i direktori JP Vodovod d.o.o. Mostar Mile Puljić sa saradnicima.

Istaknuto je kako preusmjeravanjem otpadne vode iz glavnog lijevoobalnog kolektora na objekt sifona više ne završava u rijeci Neretvi nepročišćene već se sifonom ispod korita rijeke Neretve prepumpava u glavni desnoobalni kolektor odnosno na uređaj za prečišćavanje.

"Ovim je stavljen u funkciju još jedan segment iz projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda Grada Mostara" tako da fekalna kanalizacija naselja Zalik, škole Zalik, dijela naselja Brankovac i dijela naselja "Dolina sunca" više se ne ulijevaju izravno u rijeku Neretvu već na Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", pojasnili su iz Gradske uprave Mostara.

Stavljanjem u funkciju objekta sifona, kako navode glavni obalni kolektori su povezani u jedinstvenu cjelinu. Time su stvorene pretpostavke za daljnje aktivnosti na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže kao i priključenje postojeće kanalizacijske mreže na glavne kolektore sve sa krajnjim ciljem da se što više otpadne vode Grada Mostara prikupi i dovede, te uz prethodno prečišćavanje, kao čista voda ispusti u rijeku Neretvu.

Podsjetimo da je samo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru koštalo je oko 25 miliona KM, a cijeli projekat zajedno s kolektorskom mrežom 130 miliona KM.

Kraljevina Švedska pomogla je gradnju najveće poslijeratne investicije u Mostaru sa 16 miliona KM, a njen ambasador Anders Hagelberg u više navrata javno je kritikovao ponašanje vlasti u Mostaru, kada je u pitanju transparentno trošenje donatorskih sredstava, te u konačnici najavio povlačenje daljnjeg ulaganja u Mostar, što je izazvalo buru reakcija među građanima i javnosti.