BiH
0

Mostarski Aluminij o problemima s električnom energijom

FENA
U povodu posljednjih istupa čelnih ljudi Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne, tvrtka Aluminij d.d. Mostar oglasila se priopćenjem u kojemu navodi probleme s kojima se susreće u opskrbi električnom energijom.

Kako se navodi u priopćenju, svi kvalificirani kupci prema postojećim zakonskim propisima BiH imaju tri mogućnosti opskrbe električnom energijom;

  • u cijelosti se opskrbljivati električnom kao kvalificirani kupci (sami kupuju električnu energiju),
  • opskrbljivati se u potpunosti na regulirani način (preko tarifa),
  • dijelom se opskrbljivati kao kvalificirani, a preostalim dijelom kao tarifni kupci.

"U Federaciji BiH od 1. siječnja 2008. godine nije samo Aluminij kvalificirani kupac već sva mala i velika poduzeća (svi kupci osim kućanstava).

Aluminij d.d. Mostar proglašen je kvalificiranim kupcem. To mu otvara mogućnost kupovanja dijela električne energije za svoje potrebe, dok putem tarifnog sustava opskrbljuje ostatak potreba za strujom", navodi se u priopćenju.

U Aluminiju ističu kako nedostatak električne energije Elektroprivreda HZ Herceg Bosne uvozi za sve potrošače na svom konzumnom području, a ne samo za Aluminij "kako se pokušava prezentirati", što znači da bi svi morali biti ravnopravno tretirani.

"Aluminij je u zakonskom roku Elektroprivredi HZ HB prijavio potrebne količine električne energije u tarifnom dijelu. S obzirom da je Aluminij već nabavio 100 MW/h električne energije, time je rasteretio bilancu Elektroprivrede HZ HB, što rezultira jeftinijom tarifom za sve kupce električne energije na konzumnom području Elektroprivrede HZ H-B.

Zanimljivo je da ni jednoj drugoj tvrtki na području Federacije BiH nije upitna opskrba električnom energijom, primjerice 'Mital stilu', kao privatnoj kompaniji, ili pak Željezari Zenica, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Aluminija d.d. Mostar.