BiH
36

Mostarce podržao i Nigel Osborne, učesnik Baršunaste revolucije

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Oko stotinu građana Mostara i danas je protestovalo na Španskom trgu u tom gradu gdje im se obratio i Nigel Osborne, predsjedavajući globalnog komiteta za kulturu u sklopu Svjetskog ekonomskog foruma te sudionik u "Baršunastoj revoluciji", krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Tom prilikom Osborne je podržao Mostarce u njihovim protestima i zahtjevima upućenim predstavnicima kantonalne vlasti.

"Ja ovdje vidim dobar građanski pokret i vidim da se ovdje događa nešto dobro, ne samo za BiH, već i za cijeli svijet", kazao je Osborne, dodavši kako su u BiH potrebne promjene te da ljudi trebaju dizati svoj glas za promjene.

Na pitanje što misli "boji li se Evropa širenje protesta u BiH na regiju", on je kratko odgovorio: "Da".

Glasnogovornik Plenuma građana Feđa Fajić ponovio je kako cilj protesta nisu neke korjenite promjene već da se laganim koracima ide ka uspostavljanju boljeg društva.

Po njegovim riječima, na proteste dolaze sve grupe socijalno ugroženih građana koji zajedno traže socijalna prava, solidarnost političara s građanima te da političari pokažu više sluha za građane i njihove potrebe.

Plenum građana do kraja mjeseca čekat će odgovor kantonalne Skupštine na zahtjeve Plenuma nakon čega će se odlučiti šta dalje, zaključio je Fajić.

Na protestima je pročitano i pismo podrške Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protestima u Mostaru.

Inače, Osborne će danas s građanima u OKC Abrašević podijeliti svoja iskustva iz Poljske i Čehoslovačke, gdje je imao važnu ulogu u organizaciji pokreta "Solidarnost", te "Baršunastoj revoluciji".