Dugogodišnja nepravda
67

Mostarac štrajkuje glađu zbog uzurpacije zajedničkog prostora zgrade i nemara vlasti

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostarac Sead Elezović, ratni vojni invalid i samohrani otac, jutros je stupio u štrajk glađu zbog, kako je kazao, neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u mostarskom naselju Brankovac i nepravde koju podnosi godinama.

"Ovi problemi traju godinama. Probao sam sve i svašta, na kraju su me kaznili zbog transparenta kojim sam ukazivao na problem i sada mi je ostalo jedino da stupim u štrajk glađu", započinje Elezović svoju priču za Klix.ba.

Ističe da je ratni vojni invalid, samohrani otac jedne kćerke koji se uz borbu za goli opstanak nosi i s neregularnostima imovinsko-pravnih odnosa u naselju Brankovac, ali i zakonima koji, smatra, nisu za svakoga isti.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Gradske vlasti su prije pet godina izdale nepropisnu dozvolu kojom je zajednički prostor zgrade pretvoren u stan, a potom je vlasnik stana svoj prostor proširio i na zajedničko dvorište. Njemu je prodato 30 kvadrata, ali mu je bilo malo", pojašnjava Elezović.

Naglašava kako je ovo očit primjer nepravde i pokazatelj da u današnjem sistemu neko može uzurpirati dvorište i ne biti kažnjen, dok je njemu kaznena prijava došla zbog transparenta kojim je u Fejićevoj ulici ukazivao na tu nepravdu, uz obrazloženje da to nije prethodno najavio.

"U ovoj zgradi uglavnom žive penzioneri i oni nisu u mogućnosti da se bore za pravdu. Ali ja se čitav život borim pa tako neću odustati ni od ove borbe", poručio je ratni vojni invalid iz Mostara pokazujući nam na fotografijama kako je uzurpirano dvorište nekada izgledalo.

"Štrajk glađu je zbog diskriminacije i pravnog ataka, združenog kriminala, na štetu skupine građana etažnih vlasnika stanova zgrade, suvlasnika zajedničkih dijelova i dvorišta ispod zgrade", ističe Elezović i na transparentu koji je okačio na zgradu u ulici Osmana Đikića.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Za sve krivi gradonačelnika Ljubu Bešlića, inspekciju, odjele za urbanizam i građenje, Zdravka Čuljka, Sanju Voloder, Marinu Deronjić, sutkinju Medihu Boškailo-Veledar, Bakira Pekušića te Maju Spužević, koje je prozvao na transparentu.

Tvrdi da su mu predstavnici gradske vlasti rekli da nisu kompetentni za takav slučaj, jer se ne nalazi na javnoj površini. Iz Gradske uprave Mostara, uprkos brojnim pozivima, još uvijek se niko nije oglasio o ovom slučaju.