Nakon 17 pokušaja
0

Mostar u petak dobija gradonačelnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sjednica Gradskog vijeća Mostara, na kojoj bi se nakon više od godinu dana trebao izabrati novi gradonačelnik, održat će se u petak, 18. decembra, u 10 sati, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović.

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak je donio odluku o izmjeni Statua Grada Mostara prema kojoj je u trećem krugu glasanja, u koji će ući dva kandidata, za izbor gradonačelnika dovoljna prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika.

Odnosno, u trećem krugu glasanja kandidat koji dobije veći broj glasova postat će gradonačelnik.

U prethodnih 17 pokušaja ni kandidat HDZ-a BiH niti kandidat SDA, koji su redovno ulazili u treći krug, nisu uspjeli prikupiti 18 glasova od ukupno 35 vijećnika, koliko je prema ranijim odredbama trebalo dobiti za izbor gradonačelnika.

Također, prema odluci visokog predstavnika, novoizabrani gradonačelnik ima rok od tri dana da predloži gradski budžet za 2009. godinu, a predsjednik Gradskog vijeća još tri dana da sazove novu sjednicu na kojoj bi vijećnici trebali glasati o budžetu.

Ako budžet ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću, visoki predstavnik ovlastio je gradonačelnika da nakon razmatranja prigovora kojima je spriječeno usvajanje budžeta, sam proglasi budžet.

U konačnici, to znači da bi u dvije sedmice, koliko je ostalo do kraja 2009., Mostar konačno trebao dobiti ovogodišnji budžet.