BiH
0

Mostar: U Kliničkoj bolnici urađena prva operacija na srcu

FENA
U Kliničkoj bolnici Mostar u subotu je urađena prva operacija na srcu. Pacijent, koji je 70-postotni invalid i pati od PTSP-a, ranije je pokušao sebi nožem oduzeti život. Srećom, njegovo stanje nakon operacije je stabilno, a i sam je potvrdio da se osjeća dobro.

Doktorski tim koji je uradio operaciju činili su vaskularni hirurg Gordan Galić, toralakni hirurg Ivan Vukoja, hirurg Nikica Šutalo, anesteziloginja Ruža Raguž, specijalizant opće hirurgije Bruno Bundić, instrumentarke Marica Kuraja i Žana Bošković te anesteziološki tehničar Franjo Babić.

"Zahvaljujući spremnosti ekipe uspješno je spašen jedan mladi život. Riječ je o ubodnoj rani na lijevoj strani prsa. Otvaranjem rane verificiran je ubod u desni ventrikul srca. Ranu smo uspjeli zašiti i zdravstveno je stanje bolesnika stabillno", kazao je doktor Galić te dodao da je operacija trajala oko dva sata.

Inače, riječ je o pacijentu A. B. (1975) iz Mostara, koji je nožem pokušao sebi oduzeti život. A. B. je 70-postotni invalid Domovinskog rata, koji pati od PTSP-a.

Prilikom posjete novinara pacijent je podigao ruku u znak pozdrava te potvrdio da se osjeća dobro.