BiH
0

Mostar: Seminar “Evropska sigurnosna i odbrambena politika (ESDP) i Bosna i Hercegovina“,

Sarajevo-x.com
Centar za sigurnosne studije, uz podršku Vlade Republike Mađarske, 22. januara 2008. godine, organizira seminar “Evropska sigurnosna i odbrambena politika (ESDP) i Bosna i Hercegovina“, koji će se održati u Mostaru, u hotelu Ero.

Cilj seminara je upoznavanje predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, sa razvojem Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Evropske unije, odnosno njenim sigurnosnim i odbrambenim aspektom. Razvoj ovih evropskih struktura posebno je značajan u kontekstu evropskih integracija i kreiranja politike u Bosni i Hercegovini imajući u vidu višegodišnje prisustvo elemenata ESDP-a, kroz djelovanje Ureda specijalnog predstavnika EU, snaga EUFOR-a i Misije EUPM-a.

Uvodnu riječ na seminaru održat će, između ostalih, gosp. Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, gosp. Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Nj.E. Imre Varga, ambasador Republike Mađarske u BiH

Predavači na seminaru su predstavnici Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Briselu, Njemačkog instituta za međunarodne odnose i sigurnost u Berlinu, kao i predstavnici EUSR-a, EUFOR-a EUPM-a u BiH.