BiH
35

Mostar se sjeća heroja iz Komande Četvrtog korpusa Armije RBiH

Klix.ba
Sjećanje na heroje odbrane Mostara (Klix.ba)
U Mostaru je danas, na Dan pobjede nad fašizmom, obilježena šesta godišnjica dženaze i ukopa, te 21. godišnjica ubistva 13 pripadnika Armije RBiH u Komandi Četvrtog korpusa u zgradi Vranica u Mostaru.

Na Šehitlucima u Mostaru cvijećem i učenjem Fatihe heroja odbrane Mostara sjetili su se članovi porodica, udruženja, te imami Medžlisa Islamske zajednice u Mostaru.

"Ovaj dan budi teške i bolne osjećaje, ponajviše što ubijeni i danas leže rasuti po mnogim grobnicama, jer trojica ni dan-danas nisu pronađeni. To su Hasan Balić, Feđa Husković i Šefik Pobrić. Ovo je dan koji za roditelje znači veliku bol, jer oni protiv kojih se vodi optužnica podignuta 2000. godine nisu još uvijek kažnjeni za ubistvo ratnih vojnih zarobljenika koje je štitila Ženevska konvencija. Ovo je dan koji sa ogorčenjem prozivaju Visoko sudsko i tužilačko vijeće i sve međunarodne faktore koji se nalaze u BiH u vezi s pravosuđem. Zar mogu dozvoliti da se 14 godina vodi proces dokazivanja ubistva ratnih vojnih zarobljenika, odnosno dokazivanje nečeg što je dokazano", rekla je Azra Penava, predstavnica porodica ubijenih u Komandi Četvrtog korpusa.

U maju 2007. godine u okolici Mostara na lokalitetu Rimski bunar kod Mostara, pronađeni su posmrtni ostaci pripadnika Armije RBiH, a identifikacijom je utvrđeno da se među njima nalazi 10 osoba iz zgrade Vranica. To su Alija Ćamo, Senad Čehić, Dževad Čolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević, Fahir Penava i Nazif Šarančić.