BiH
0

Mostar: Potpisana Deklaracija o evropskoj budućnosti BiH

FENA
U okviru javne tribine "U susret Europi" danas je u Mostaru potpisana Deklaracija o europskoj budućnosti BiH kojom ovaj grad podržava proces europskih integracija i napredak BiH ka Europskoj uniji.

Deklaraciju su potpisali mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, zamjenik španjolskog veleposlanika u BiH Pedro Crespo Martin te stručni suradnik direktora Direkcije za europske integracije BiH Ahmed Turkić.

Tom prigodom mostarski gradonačelnik Bešlić naglasio je kako je BiH na dobrom putu da ispuni obveze koje su joj zadane i da uđe u Europsku uniju (EU).

"Aktivnosti oko ulaska Bosne i Hercegovine u EU nisu stale. Ušli smo u mnoge projekte i odnosi između EU i BiH se proširuju. Ipak, mnogi nisu svjesni važnosti ulaska Bosne i Hercegovine u EU, te zato treba raditi na edukaciji građana i objasniti prednosti koje Bosna i Hercegovina time dobiva", kazao je Bešlić.

Zamjenik veleposlanika Španjolske, zemlje koja je od 1986. godine članica EU, prezentirao je proces europskih integracija u njihovoj zemlji te široka jamstva i prava koja su dobili građani i regije nakon što je ta zemlja postala članicom te europske institucije.

Martin je kazao kako ulazak u Europu za BiH prije svega znači sigurnost i zaštitu njezinih građana, razvoj ruralnih regija te međusobnu socijalnu i kulturnu interakciju.

Ahmed Turkić istaknuo je da je značajno da se bh. građani što više uključe u proces približavanja europskoj obitelji.