BiH
0

Mostar: Osvajači Kilimandžara dobili priznanja

Piše: J. L.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Sportskog saveza Hasan Šišić danas su u prostorijama Saveza upriličili prijem za članove Alpinističke ekspedicije HPD "Prenj 1933" koji su osvojili vrh Afrike - Kilimandžaro.

Podsjetimo, dvojica Mostaraca, Josip Kvesić i Luka Mandić, članovi HPD-a "Prenj 1933." Mostar i Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS), su zajedno s četvero kolega iz Ljubuškog (Ante Tomić, Marko Tomić, Sanda Mišetić i Vjekoslav Gašpar) krenuli na uspon najzahtjevnijom Machame rutom koja traje osam dana, a zauzvrat su dobili najspektakularnije poglede i iskustvo s planine. Gradonačelnik Bešlić je prilikom uručivanja priznanja Kvesiću i Mandiću rakao da je posebno zadovoljstvo i velika čast nagraditi ovakav trud, pogotovo jer su u pitanju Mostarci.

Istaknuo je i to kako je i sam ponosan što su ova dva Mostarca to uspjela i da se nada da će ovo biti stimulans drugim mladim ljudima da se bave ovim vrhunskim sportom koji je mnogo zahtjevan i osvajaju planinske vrhove najboljim rezultatima.

"Nadamo se da će ovaj uspjeh i zanimanje medija donijeti promjene u planinarstvu i sportu u Mostaru uopšte. Isto tako se nadamo da će se broj članova u mostarskim sportskim klubovima povećati. Što se tiče uspona na Kilimanđaro to je bilo jedno nezaboravno iskustvo, jer Afrika je nešto posebno, dovoljno je vidjeti kako ljudi žive u tim krajevima, ne moraš vidjeti Kilimanđaro, jednostavno je dovoljno da upoznaš kraj da te to promijeni", kazao je Kvesić. Oduševljenje nije krio ni Mandić koji je istaknuo kako mu je ovaj uspjeh od posebnog značaja i da se ništa ne može porediti sa osjećajima koje su prolazili u tih osam dana.

"Riječima se teško može opisati, to se jednostavno mora doživjeti", ističe Mandić.

Također je uručeno priznanje Tini Marić, svjetskoj kadetskoj prvakinji, koje je dobila od Sportskog saveza BiH na manifestaciji Izbor sportaša za 2011. u kategoriji sportske nade.Tom prilikom gradonačelnik Bešlić je poželio puno sreće i uspjeha mladoj Tini, te kazao kako se iskreno nada da će ona i naredne godine dobiti neko vrijedno priznanje.