BiH
1

Mostar: Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

FENA
Mostar
Mostar
Iako je Bosna i Hercegovina u svijetu prepoznata kao zemlja u kojoj se radi sjajan posao kada je u pitanju pronalazak i identifikacija nestalih osoba, potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se saznala sudbina preostalih 10,000 ljudi koliko ih se još vodi nestalim u našoj zemlji, rečeno je na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Mostaru.

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger u svom je govoru kazala da je na području BiH nestalo oko 30,000 osoba, od čega je do danas rasvijetljena sudbina njih više od 70 posto, što je prema svjetskim standardima jako visok postotak.

Ključ uspjeha u procesu pronalaska i identifikacije nestalih osoba, dodala je Bomberger, je angažman civilnog društva, prije svega članova porodice nestalih, koji već 20 godina neumorno rade na otkrivanju istine.

"Iako je postignut veliki napredak, zabrinuta sam za budućnost. Brinem se jer ne znam hoće li vlade u regiji ostati uključene u ovaj proces i hoće li nastaviti pružati podršku procesu pronalaska nestalih osoba. Mi moramo osigurati da postojeće institucije nastave raditi svoj posao", kazala je direktorica ICMP-a.

Ona je naglasila kako je pored samog pronalaska nestalih osoba te kažnjavanja odgovornih, jako važno zbrinjavanje porodice nestalih.

"Većina nestalih u oružanim sukobima su muškarci iza kojih ostaju žene i djeca. Takve porodice nalaze se u teškoj ekonomskoj situaciji i zato je jako važno osigurati isplatu reparacija i kompenzacija", kazala je Bomberger.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Marko Jurišić požalio se na podršku koju država pruža ovom institutu, kazavši kako je u protekle četiri godine budžet Instituta prepolovljen.

"Mi koji radimo u Institutu često imamo osjećaj da je Institut stvoren kao alibi da bi se moglo reći: postoji Institut, on je odgovoran, a s druge strane, Institutu se ne pruža nikakva pomoć. Vlasti u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, koje traže višestruko manje nestalih osoba nego mi u BiH, daju punu podršku svojim komisijama, budžet tih komisija iz godine u godinu raste i stavlja im se na raspolaganje najsavremenija oprema", upozorio je Jurišić.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija pozvala je okupljene članove porodice nestalih da istraju u svojim nastojanjima.

"Na današnji dan ne možemo vam ponuditi nikakve nove odgovore niti informacije koje će onima koji do sada nisu pronašli svoje najmilije, olakšati današnji, sutrašnji i svaki drugi dan. Ostaje nada da će ovi mladi ljudi, kojih ima popriličan broj, naučiti lekciju iz naše prošlosti i da će sve ono što smo u ovih dvadeset godina istrajno radili rezultirati time da što manji broj osoba ostane nepronađeno", kazala je Đuderija.

Nakon prigodnog programa ma Španskom trgu u Mostaru sudionici obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, predstavnici udruženja i poridce nestalih iz cijele BiH i regije, u šetnji mira uputili su se ka Starom mostu.