BiH
16

Mostar: Dolaskom turističke sezone stiže i sezona prosjačenja

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Prosjačenje je zadnjih godina nezaobilazna slika bosanskohercegovačkih gradova, koja je posebno izražena u Mostaru početkom turističke sezone.

Primjetno je da najčešće prose Romi, a najveće žrtve prosjačenja su djeca. U Mostaru se ovo najbolje primijeti dolaskom turističke sezone kada je grad pun prosjaka iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, pa čak i država iz regije, posebno iz Srbije i s Kosova.

U nekim dijelovima grada nemoguće je proći 100 metara, a da vas ne zaustave i zatraže milostinju.

Najviše je djece, koja bosonoga trčkaraju ulicama i ulaze u ugostiteljske objekte tražeći 20, 50 feninga ili više. Ako ne skupe dovoljno novca tokom dana ne smiju se vratiti "gazdi" već cijelu noć prenoće na ulici, u što smo se i sami uvjerili.

Jedan mališan iz Kaknja, kojeg smo zatekli kako leži oko 23 sata u parku ispred Doma Herceg Stjepan Kosača, rekao nam je da je taj dan skupio 37 KM, a da je morao donijeti 50 KM i da se ne smije vratiti "kući" jer će biti kažnjen.

Koji je oblik kazne nije htio reći, a na prijedlog da pozovemo policiju i da ga zbrinu u nekoj ustanovi počeo je plakati i bježati od nas u obližnji park.

Po zakonu je prosjačenje prekršaj. Novčane kazne kreću se od 300 do 1.200 KM, međutim, rijetko se naplate. Policija u ovakvim slučajevima može samo napisati prekršajni nalog osobi koja prosi, jer nemaju zakonsku mogućnost da prosjaka fizički ukloni s ulice.

Organizirano prosjačenje je krivično djelo, ali zbog nedostatka dokaza još niko nije kažnjen.