BiH
0

Mostar: Demokratski centar predstavio svoje ciljeve

FENA
Predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt tijekom današnje konferencije u Mostaru kazala je kako se kandidati te stranke po prvi put natječu u 11. Izbornoj jedinici za Hrvatski sabor i to najviše zbog nedovoljne brige aktualne vlasti o Hrvatima u BiH.

Govoreći o ciljevima Demokratskog centra, Ožboltova je pojasnila kako je prvi cilj te stranke zaustaviti iseljavanje Hrvata iz BiH, drugi cilj je pokretanje gospodarske pomoći u obliku kredita, a treći cilj se odnosi na financijsku pomoć hrvatskih medija u BiH.

Ona je pojasnila kako je u programu Demokratskog centra predviđeno osnivanje jedne razvojne banke u Republici Hrvatskoj iz čijih bi se sredstava kreditirali poduzetnici Hrvati u BiH.

"Ako Demokratski centar bude u sastavu Vlade RH nećemo dopustiti da se zanemari situacija Hrvata u BiH, i tražit ćemo radikalne i konkretne promjene u vezi s tim", istaknula je predsjednica DC-a.

Po njezinim riječima, HDZ-ovi zastupnici nisu na pravi način predstavljali Hrvate u BiH..

"Četiri zastupnika u Hrvatskom saboru predstavljali su Hrvate iz BiH i ti zastupnici su uglavnom šutjeli. Nama u Saboru RH treba lista za dijasporu, trebaju nam zastupnici iz dijaspore koji će otvoreno, argumentirano i konkretno govoriti o problemima ali i izlagati rješenja za te probleme i nuditi ih Vladi kao pomoć u iznalaženju rješenja za probleme", kazala je Škare Ožbolt.

Tijekom konferencije za novinare nazočnima se obratio nositelj liste Demokratskog centra u 11. Izbornoj jedinici Antonio Matešković koji je istaknuo kako će se zalagati za opstojnost i opstanak Hrvata u BiH koji su, po njegovim riječima, posebice ugroženi na području Srednje Bosne.

"Potrudit ćemo se da Demokratski centar što više pomogne Hrvatima u BiH, ponajviše Hrvatima Srednje Bosne i bosanske Posavine", kazao je Matešković.

O procesu obrazovanja tijekom konferencije govorio je kandidat Demokratskog centra Boris Anzulović koji je istaknuo kako je način na koji RH pomaže Sveučilištu u Mostaru potpuno pogrešan, budući da se s uloženim sredstvima samo grade zgrade.

"Mi se zalažemo za osnivanje mreže visokostručnih studija u trajanju od godine do tri godine na kojima će studenti dobiti potrebno znanje da odmah nakon završenog studija mogu početi raditi. Znanje je potrebno stjecati iz područja koja su tražena kao što je računalstvo, informatika, strojarstvo, te menadžment, financije i agronomija", kazao je Anzulović.