BiH
1

Mostar: Bošnjaci zatražili smjenu gradonačelnika Bešlića

SRNA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Gradsko vijeće Mostara danas je na sjednici održanoj bez vijećnika iz reda hrvatskog naroda usvojilo odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2013. godine.

Gradsko vijeće je 21. januara, također bez vijećnika hrvatskog naroda, usvojilo odluku o privremenom finansiranju grada za prva tri mjeseca, ali je tu odluku osporio gradonačelnik Ljubo Bešlić. Bešlić se pozvao na istek mandata vijećnika, te odluku stavio van snage do mjerodavnog tumačenja.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić rekao je nakon sjednice da je Gradsko vijeće ovim zasjedanjem samo potvrdilo svoju raniju odluku, koju je osporio gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"Vjerujem da gradonačelnik neće pokrenuti dalji postupak osporavanja kod viših sudskih instanci i da će odluka postati provodiva. Ukoliko se gradonačelnik bude žalio odluka neće biti provodiva", pojasnio je Ćorić.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Salem Marić zatražio je smjenu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića zbog grešaka i nezakonitog ponašanja.

Bešlić je u svom osporavanju odluke o privremenom finansiranju naveo da Gradsko vijeće nije razmatralo nacrt budžeta grada Mostara za 2013. godinu, potom da nije ispoštovana procedura donošenja budžeta, ali i da je odluku o privremenom finansiranju donijelo tijelo čiji je mandat istekao.

Bešlić je podsjetio i na pismo OHR-a koji je vijećnike upozorio da dok nadležne institucije ne riješe pitanje mandata Vijeća, ne preduzimaju nikakve radnje.

Mostar je jedini grad u BiH u kojem nisu održani lokalni izbori i u kojem nema dogovora o izmjenama gradskog statuta koje je naložio Ustavni sud BiH.