BiH
0

Gradonačelnik Mostara oduzeo pečat Gradskom vijeću

Anadolija
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je naložio tajnici Gradskog vijeća Mariji Soldo da se pečat stavi van upotrebe te da se pečatom, kako kaže gradonačelnik u pismu, "ne ovjeravaju bilo kakvi akti koje su sačinili  predsjednik, zamjenik predsjednika, radna tijela, klubovi ili pojedinačno vijećnici, sve dok pitanje statusa gradskih vijećnika ne definiraju nadležne institucije".

Iz Gradskog vijeća Mostara kažu da je to paradoksalno.

Ovaj problem bi mogao utjecati i na realizaciju krivične prijave koju je protiv gradonačelnika Mostara podnio Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću zbog nametanja budžeta za 2013. godinu. Klub Bošnjaka je pokrenuo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika jer smatraju da je tim činom prekršen Statut Mostara.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Salem Marić rekao je novinaru agencije Anadolija da je gradonačelnik Bešlić zabranio korištenje pečata Vijeću samo dan prije podnošenja krivične prijave.

"No, to ne znači da tužilaštvo ne može djelovati po krivičnoj prijavi. Prema zakonu, krivična prijava ne mora biti opečaćena i može biti čak i anonimna. Prema tome, očekujem da tužilaštvo brzo reaguje i da pomogne stabilizaciji i normalizaciji u Mostaru te da spriječi samovolju gradonačelnika", kazao je Marić.

On je dodao da samo OHR može reći da li Vijeće može nastaviti rad.