Uočena oštećenja
22

Most na prijelazu Karakaj zatvara se za vozila teža od pet tona, izdato obavještenje prijevoznicima

V. K.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH obavijestilo je građane kako će od ponedjeljka na snazi biti zabrana prometa vozila težih od pet tona preko međudržavnog mosta na graničnom prijelazu Karakaj.

Naime, na osnovu izvještaja o tehničkom pregledu mosta koji se koristi za potrebe međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj, uočena su oštećenja noseće konstrukcije mosta koja su obavezala na potrebu uvođenja zabrane prometa za vozila teža od pet tona.

S tim u vezi, u Republici Srbiji je urađen projekat prometa i prometne signalizacije na državnoj cesti u zoni graničnog prijelaza Mali Zvornik, na osnovu kojeg je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije odobrilo postavljanje prometne signalizacije u skladu sa projektom.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je donijelo rješenje, broj: 13.03/345-810/24 od 3. 4. 2024. godine, kojim se zabranjuje promet za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 tona na magistralnoj cesti prvog reda MI-110, dionica Karakaj 3 - granica Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (međudržavni most preko rijeke Drine).

"Imajući u vidu navedeno, ovim putem obavještavamo bh. prijevoznike koji u skladu sa registriranim redovima vožnje obavljaju međunarodni linijski prijevoz putnika preko međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj da od 8. 4. 2024. godine (ponedjeljak) umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste međunarodni granični prijelaz Šepak. Također, obavještavamo i bh. prijevoznike koji obavljaju međunarodni prijevoz robe da umjesto međunarodnog graničnog prijelaza Karakaj koriste druge međunarodne granične prijelaze, a u skladu sa instrukcijom nadležnog carinskog organa", saopćeno je.