BiH
0

Moon: SAD i EU očekuju danas dogovor bh. političkih lidera

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon očekuje da lideri vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini postignu danas dogovor o formiranju nove državne vlasti.

"Cijela politička zajednica, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija žele vidjeti da bh. politički lideri danas postignu dogovor jer su građani predugo čekali", rekao je Moon, uz napomenu da nova vlast treba da dovede do reformi koje će približiti Bosnu i Hercegovinu euroatlantskim asocijacijama.

Svoja očekivanja o mogućem pozitivnom ishodu pregovora bh. političkih lidera, koji su u toku u Sarajevu, Moon obrazlaže riječima da su razlike u stavovima pregovarača, iako još postoje, smanjene jer je ipak došlo do pomaka u ranijim pregovorima.

Američki ambasador je to izjavio neposredno pred obraćanje mladim ljudima u Američkom kutku u okviru manifestacije kojom Američka ambasada u našoj zemlji obilježava sedmicu međunarodnog obrazovanja.

Tim povodom je izrazio nadu da će događaji u okviru ove manifestacije, koja ove godine traje od 14. do 18. novembra, "privući buduće lidere iz BiH da studiraju, uče i razmjenjuju iskustva u Sjedinjenim Američkim Državama".

Sedmica međunarodnog obrazovanja je zajednička inicijativa Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrazovanja Sjedinjenih Država kojom se proslavljaju značaj i koristi međunarodnog obrazovanja u SAD i širom svijeta.