BiH zaslužuje nezavisno pravosuđe
0

Moon: Političari ne bi trebali podrivati pravnu državu

FENA
Patrick Moon
Patrick Moon
Politički lideri u BiH treba da se manje fokusiraju na retoriku koja podriva pravnu državu, a više na davanje političke i finansijske podrške sudovima i tužilaštvima, ukazao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon.

“BiH zaslužuje jako, nezavisno i efikasno pravosuđe na svim nivoima i putem Projekta razvoja pravosudnog sektora mi našim partnerima u BiH osiguravamo tehničku pomoć da biste napredovali u ključnim reformama", naglasio je ambasador Moon.

On je danas u Tužilaštvu uručio računarsku opremu i certifikate za devet tužilačkih ureda koji su učestvovali u programu unapređenja u okviru Projekta razvoja sektora pravosuđa (JSDP) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ponovio je da vlada njegove zemlje ostaje opredijeljena da pomogne ostvarenju obimne reforme pravosuđa u BiH u narednim godinama i da će njene aktivnosti pomoći BiH da provede najnovije preporuke strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između EU i BiH.

Moon je ukazao i da dobro vođenje pravosudnih institucija garantira njihovu nezavisnost i efikasnost, što je preduvjet za pristupanje BiH Evropskoj uniji i nešto što građani BiH zahtijevaju i zaslužuju.

Putem prethodnih projekata u sudovima su, kaže, provedene važne reforme, ojačano Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ministarstvo pravde BiH te promoviran širi dijalog među različitim sektorima vlasti o potrebi jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Enisa Adrović rekla je da projekt uvodi reformske mjere u tužilačku upravu u izabranim model tužilaštvima radi bolje angažovanosti ljudskih i drugih resursa da bi tužioci bili oslobođeni zadataka koje mogu obavljati drugi zaposleni.

Ta pravosudna institucija i USAID su u decembru 2009. godine potpisali Memorandum o razumijevanju u oblasti saradnje na jačanju nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti sektora pravosuđa.