BiH
0

Momčilo Krajišnik osuđen na 27 godina zatvora

FENA
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je u srijedu Momčila Krajišnika, bivšeg visokog političkog dužnosnika bosanskih Srba, na 27 godina zatvora, ali ga je oslobodio optužbe za genocid.

"Niste krivi za genocid i za saučesništvo u genocidu, i oslobođeni ste tih optužbi, kao i optužbe za ratne zločine", rekao je sudija Alphons Orie.

"Momčilo Krajišnik je kriv za proganjanje, uništavanje, ubijanje, deportaciju i nasilno prebacivanje, zločine protiv čovječnosti", prema sudskom vijeću.

"Za vašu ulogu u ovim zločinima, osuđujete se na 27 godina zatvora", rekao je sudija Orie, prenio je AFP.

Krajišnika je Tužilaštvo optužilo za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je izvršena kampanja širokih razmjera ubijanja i progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugih nesrba u 37 općina u Bosni i Hercegovini, od kraja 1991. do kraja 1992. Tokom tog perioda, Krajišnik je bio na istaknutom položaju u rukovodstvu bosanskih Srba. Bio je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, proširenog Predsjedništva “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”, Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine (SDS) i Skupštine bosanskih Srba, čiji je također bio predsjednik.

Optužnica protiv Krajišnika je podignuta 25. februara 2000. Uhapšen je i prebačen na Međunarodni sud 3. aprila 2000., a suđenje je trajalo od 3. februara 2004. do 31. augusta 2006. U završnoj riječi, optužba je zatražila izricanje doživotne zatvorske kazne, a odbrana je zatražila oslobađanje od optužbi. Biljana Plavšić, optužena za iste zločine, priznala je krivicu i sada je na izdržavanju jedanaestogodišnje zatvorske kazne, u Švedskoj.