Nakon izjava Gašparoviča
1

Mojžita: Podrška Slovačke teritorijalnom integritetu BiH je neupitna

FENA
Izetbegović i Mojžita
Izetbegović i Mojžita
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Republike Slovačke u BiH Miroslava Mojžitu i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci, kojom je uporedio entitet RS i državu BiH s Češkom i Slovačkom

Ambasador Miroslav Mojžita izrazio je žaljenje zbog ovakvog neugodnog razvoja događaja na kraju posjete predsjednika Gašparoviča Bosni i Hercegovini.

Istakao je da je posjeta imala za cilj unaprijediti bilateralnu saradnju dvije zemlje, kao i istaknuti snažnu podršku Slovačke bosanskohercegovačkom putu u EU i naročito u NATO.

Dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta.

Podsjetio je na saopćenje Ureda predsjednika Republike Slovačke, u kojem se navodi da je predsjednik Gašparović u Banjoj Luci, govoreći o odnosima Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, izrazio poseban značaj metode pozitivnog dijaloga i permanentne komunikacije pri traženju kompromisa oko spornih pitanja.

Ambasador Mojžita je istakao i da je zadovoljan što je, u sklopu ove posjete, u Banjoj Luci otvorena izložba islamskih rukopisa.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nezadovoljstvo izjavom predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča ocijenivši da je neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo izjednačavati položaj entiteta RS u BiH s odnosom dvije suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka.

Naglasio je da se nikada ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata, te da nema nikakve pravno-historijsko-moralne preduvjete za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću.

Istakao je da entitet RS može postojati samo kao dio BiH i da nikada ne može biti ništa više od toga, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da predsjednik entiteta RS Milorad Dodik često daje neutemeljene ocjene o tome kako se RS može osamostaliti mirnim putem, pa i izjava koju je dao predsjednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće.