Obraćanje Sulejmana Tihića
0

"Moja vizija je stranka otvorena za sve"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sulejman Tihić, aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i ponovni kandidat za tu funkciju, tokom današnjeg 5. kongresa SDA koji je u toku u Sarajevu poručio je da je njegov program sadržan u kongresnim dokumentima, prije svega u Programskoj deklaraciji u kojoj je Bosna i Hercegovina definisana kao suverena i cjelovita država ravnopravnih naroda i građana.

Što se tiče SDA, njegova vizija je - bosanskohercegovačka evropska narodna stranka političkog centra, otvorena za sve građane, koja želi da bude članica Asocijacije evropskih narodnih stranaka.

"Na ovim principima, posebnu pažnju posvetit ću borbi za BiH kao državu zakona, za afirmaciju bh. identiteta kao zajedničke odrednice pripadnosti Bosni i Hercegovini, za vladavinu prava i borbu protiv kriminala, očuvanje principa, vrijednosti i tradicije antifašizma na kojima je sazdan cijeli demokratski svijet i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., što podazumijeva i usvajanje zakona o zabrani negiranja holokausta i genocida", riječi su Sulejmana Tihića.

Kako je obećao, on će se zalagati za izgradnju povjerenja među narodima i građanima BiH, zbog čega smatra da je važno raditi dalje na stvaranju uvjeta za pronalazak nestalih osoba i procesuiranje ratnih zločinaca.

"Nećemo i ne možemo zaboraviti prošlost, ali ćemo raditi na rješavanju problema i otvorenih pitanja sadašnjosti i budućnosti", rekao je Tihić.

Obećao je i da će se zalagati za stimuliranje ekonomski održivog povratka te za razvijanje vrijednosti i principa solidarnosti između ekonomski razvijenih prema manje razvijenim područjima BiH.

Posebnu pažnju treba posvetiti radu na ustavnoj reformi koja je, prema Tihićevom mišljenju, ključ za rješavanje ne samo političkih, već i ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja u zemlji.

Ovaj ponovni kandidat za predsjednika SDA je tokom stranačkog kongresa naglasio još jedan cilj - Republiku BiH, regionalizovanu, s tri nivoa vlasti - lokalnim, regionalnim i državnim te kao zajednicu s adminsitrativnom organizacijom na temelju ekonomskih, geografskih i historijskih kriterija.

U domenu ekonomske politike i razvoja, naveo je proces koji treba da se odvija u četiri pravca: smanjenju javne potrošnje, poticanju kapitalnih investicija, podršku u vidu posebnog programa kompanijama te zaštitu domaće proizvodnje.

Tihić je najavio i zalaganje za nastavak dostignutog nivoa i obima boračkih prava te za osiguranje isplate dostignutog i usklađenog nivoa penzija, kao i podršku dijalogu poslodavaca, sindikata i vlade.

On smatra važnim i dalje dobre odnose s OHR-om te međunarondom zajednicom, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, kao i unaprjeđenje odnosa BiH sa susjednim zemljama, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom te sa zemljama regiona.

Što se tiče stranke kojoj pripada, Tihić je smatra najbolje organizovanom političkom snagu s najvišim stepenom demokratije u poređenju s drugim, ali i pored toga misli da joj u narednom periodu treba dosta rada u pravcu njenog boljeg funcioniranja i organizacije. Najavljuje široku raspravu o izmjenama i dopunama njenog Statuta i još bolje uvjete za rad stranačkih asocijacija.

Govoreći o relacijama s Islamskom zajednicom BiH, Tihić je obećao nastavak svog rada u pravcu njegovanja i jačanja odbrih odnosa s njenim institucijama.

Za odnose SDA sa Strankom za Bosnu i Hercegovinu rekao je da su trenutno u fazi zastoja zbog "insistiranja SBiH na nezakonitim odlukama o izboru strateških partnera za ulaganje u elektroenergetski sektor".

"Ne postoji koalicioni partner, pojedinac ili bilo šta drugo zbog čega bih ja uradio ili podržao bilo šta nezakonito", izjavio je Tihić koji SBiH smatra izrazito odgovornom i za rušenje aprilskog paketa ustavnih reformi.

Uvjeren je da će SDA ostati jedinstvena i još jača i nakon ovog kongresa.

"Svi imamo obavezu da na tome radimo jer sa jakom SDA, jaka je i Bosna i Hercegovina", zaključio je svoje obraćanje delegatima 5. kongresa SDA Sulejman Tihić.

Nakon njegovog govora, proglašena je dvosatna pauza u kojoj će biti obavljeno glasanje delegata za predsjednika i rukovodstvo SDA.