BiH
0

Moguć pad sistema u Hidroelektrani Rama?

NINA
Ispuštanje biološkog minimuma vode kroz temeljni ispust Hidroelektrane Rama, koji do sada nikada nije bio korišten jer je predviđen stalni rad te hidroelektrane tokom ljetnog razdoblja, prijeti ozbiljnim problemima, piše današnji Dnevni list.

Naime, prema pisanju tog lista, iz općine Konjic su se pojavili zahtjevi za ispuštanjem turističke kvote vode i već se naziru sukobi interesa dvaju pravnih subjekata, vlasnika Hidroelektrana na Neretvi – Elektroprivrede FBiH i Elektroprivrede HZ-HB, a u najgorem slučaju, ovi problemi bi mogli eskalirati padom sistema u Hidroelektrani Rama, ali i dovođenjem u pitanje cjelokupnog uvezanog sistema hidroelektrana Jablanica, Grabovica, Salakovac i Mostar.

"S vodoprivrednog stajališta te su hidroelektrane uvezane i zavise jedna od druge, a Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izdalo je nalog Hidroelektrani Rama za ispuštanje 25 kubičnih metara vode preko temeljnog ispusta", kazala je glavna federalna vodoprivredna inspektorica Nada Galić.

Objašnjavajući taj nalog, Galić je kazala kako je ono naloženo zbog sudjelovanja Hidroelektrane Rama u održavanju biološkog minimuma razine vode nizvodno od Jablanice, odnosno osiguranja minimalnog protoka u rijeci Neretvi te da isto nema veze sa zahtjevima za ispunjenje tzv. turističke kvote u Jablaničkom jezeru.

"Odlučili smo da se nastavi s istom količinom ispuštanja vode, a za ponedjeljak je planiran ponovni zastoj ispuštanja, kada će na teren izaći stručna komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka", kazala je Nada Galić, te naglasila da će ta komisija napraviti temeljit pregled i donijeti zaključke o eventualnim posljedicama nastavka ispuštanja vode, te dati određene preporuke, piše današnji Dnevni list.