BiH
96

Mogherini i Hahn: Sve strane se trebaju suzdržati od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi povodom današnje odluke Ustavnog suda su kazali da pitanje o Danu RS-a ne bi trebalo i ne smije skrenuti pažnju Bosne i Hercegovine od napretka ka evropskom putu.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine se danas nije upustio u preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, te je usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno suspenduje održavanje referenduma u Republici Srpskoj. Ohrabrujemo institucije u Bosni i Hercegovini da riješe ovo pitanje i poštuju vladavinu prava putem ustanovljenih pravnih procesa i postojećeg ustavnog okvira, a kroz konstruktivan dijalog", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Napominju da se sve strane trebaju suzdržati od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije.

"Bosna i Hercegovina je započela sa reformama neophodnim za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova sa kojima se zemlja suočava, a koje su ključne kako bi zemlja napredovala na evropskom putu. Pitanje o Danu RS-a ne bi trebalo i ne smije skrenuti pažnju Bosne i Hercegovine sa ovog izuzetno važnog posla", zaključeno je u izjavi Federice Mogherini i Johannesa Hahna.