BiH
0

Mogherini - Hahn: Referendum bi doveo u pitanje koheziju, suverenitet i integritet BiH

FENA
Hahn i Mogherini (Foto: Klix.ba)
Hahn i Mogherini (Foto: Klix.ba)
Održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu dovelo bi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, na koje su se u februaru 2015. godine obavezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući predsjednika RS Milorada Dodika, navodi se u izjavi glasnogovornika visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i evropskog povjerenika Johannesa Hahna .

Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

"Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socioekonomskih problema s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebao biti na finaliziranju i provedbi reformi koje imaju za cilj stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv korupcije", navodi se u izjavi.

Kako se dodaje, prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje. Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Europska unija je spremna blisko sarađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH kako bi se dalje unaprijedio rad pravnog sistema, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.